‭+46 70-364 48 47‬ linda.norrman@creatingu.se
Välj en sida

Återhämtning

Det inre systemet behöver vara i balans

Återhämtning

Det inre systemet behöver vara i balans

Återhämtning skulle lätt kunna beskrivas som ”att åter hämta kraft”. När vår telefon är tömd på batteri laddar vi den. Drar vi ut laddaren om den inte är fulladdad tar batteriet slut fortare…

Vi behöver åter hämta kraft – återhämta oss.

Människan fungerar på samma sätt. Om vi inte laddar oss själva tar även vårt batteri slut, och om vi laddar för sällan kan batteriet ta slut fortare.

Vi behöver åter hämta kraft – återhämta oss.

Idag är vi ständigt kommunikativa, på flera plan. Vi vilar sällan eller aldrig under vår vakna tid från kommunikation vilket många börjar känna av, att ständigt vara ”uppkopplad”.

Våra liv är mer uppbokade än någonsin med egna aktiviteter, familjens aktiviteter, vi är mobilare och transporterar oss inte bara på vår fritid utan kanske också reser några gånger i veckan på arbetstid. Mer utbud av allt har gjort att bara vår val kan upplevas överväldigande.

Därtill kanske den träning som vi vet gör att vi orkar och tolererar mer, prioriteras bort till förmån för barnens aktiviteter, hushållssysslor osv.

Adderar vi ett krävande och stressigt arbete på detta, där vi behöver vara fokuserade och fullfjädrad mentalt så förstår vi hur viktigt det är att få ladda våra batterier, för att orka. Att koppla av regelbundet ökar förmågan att återställa jämvikten på den fysiska och psykiska sidan. Det inre systemet behöver vara i balans och har en avgörande effekt på återhämtningssystemet.

Om vi fokuserar på ”insättningar” behöver vi lägga ner mindre kraft på att hantera ”uttagen” och med regelbundna ”insättningar” har vi råd att göra både emotionella, kognitiva och fysiska uttag. Vad menar jag då? Helt enkelt att när det är utmanande på olika plan vare sig det gäller ”mycket i huvudet” eller känslomässigt utmanande eller tränar fysiskt hårt så har vi bättre förmåga om vi ser till att få tillräckligt med återhämtning.

Finns det kvar i ”tanken” går det att köra en bit till. Ser vi till att hela tiden fylla på i ”tanken” så finns det också möjlighet att köra. I princip så orkar vi hur mycket som helst om vi får tillräckligt med återhämtning.

Vad är återhämtning för dig? Det finns inga rätt eller fel kring vad man själv tycker är återhämtning. Återhämtning handlar inte bara om sömn, det handlar om återhämtning både dagtid och natten, men även fysisk och mental återhämtning. I egenskap av avspänningspedagog, mental tränare, hypnoscoach, PT och MediYoga instruktör jobbar jag med en palett av möjliga återhämtningsstrategier som kan fungera utifrån just din situation och dina behov (t.ex. vid stress, utmattning, eller överträning).

Jag föreläser också om återhämtning på arbetsplatser.

Kontakta mig